Om Skrolsvik

Skrolsvik er ei bygd ytterst på Sør-Senja i Tranøy kommune i Troms, og har i underkant av 100 innbyggere. Stedet har en avdeling under Midt-Troms Museum; Kveitmuseet, Skrolsvik fiskevær. Hurtigbåt og ferje til Harstad. Bygda ligger ved enden av fylkesvei 221. Følger man den 20 km østover kommer man til Stonglandseidet, hvor det blant annet er sykehjem, skole, post, butikk og bank. Postadressen til Skrolsvik er 9392 Stonglandseidet. Nærmeste bysamfunn er Finnsnes.

Skrolsvik har vært et aktivt fiskevær – blant annet på grunn av det rike kveitefisket ute i Andsfjorden. Foruten kveite ble det også tilvirket saltfisk og klippfisk. Det var stor og variert aktivitet i været mot slutten av 1800-tallet, med butikk, fiskeoppkjøp og fisketilvirking. Mot slutten av 1920-åra slet Skrolsvik tungt – og etter mange opp- og nedganger ut over 1900-tallet ble fiskemottaket avviklet og gammelbutikken nedlagt 1991/92.

Skrolsvik - det nermer seg vår

Skrolsvik – det nærmer seg vår

Seinere ble anlegget overtatt av Sør-Senja Museum som etablerte Kveitmuseet i brygga. Deretter ble dette innlemmet i Midt-Troms Museum.