Kveitmuseet

Fiskebruket Dragøy og Torgersen i Skrolsvik er et gammelt bygningsmiljø der de eldste delene er fra ca. 1870.

 Fiskebruket Dragøy og Torgersen i Skrolsvik. 1935-1936

Fiskebruket Dragøy og Torgersen i Skrolsvik.
Bilde tatt i 1935 eller 1936

Skrolsvik fiskevær
har vært i stor aktivitet med fiskekjøp, eksport, skipsekspedisjon og med den gamle butikken som er litt av en severdighet. Skrolsvik er særlig kjent på grunn av det rike kveitefisket i Andfjorden. Foruten kveite ble det også tilvirket saltfisk og klippfisk. Mot slutten av 1920-årene slet Skrolsvik tungt – og etter mange opp- og nedganger på 1900-tallet ble fiskemottaket avviklet og gammelbutikken nedlagt i 1991/92. Senere overtok museet ansvaret for anlegget, og etablerte Kveitmuseet i brygga.

Kveitmuseet
er en opplevelse for både ung og gammel. I den gamle, autentiske brygga hvor det gjennom tidene har blitt tatt i mot og bearbeidet mang en kveite, har museet nå utstillinger. Anlegget viser fiskeværets lange og rike tradisjon med kveitefisket. Historien til Skrolsvik er sammenvevd med kveitefisket og den aktivitet som skjedde på brygga. Ved inngangen til det tjuende århundre var aktiviteten særlig stor. Da var det eksport av kveite fra Skrolsvik blant annet til England. I utstillingen kan en se hvordan kveita var en sagnomsust og fantasieggende fisk, selve Gudsfisken i tro og tankegang for folk langs kysten. Museet dokumenterer kveita, spesielt for Senja, dernest for Nord-Norge og så for hele kyst-Norge. Utstillingen har et pedagogisk innhold med både faktiske opplysninger og introduserer besøkende i mystikk, tro, overtro og fantasi i forhold til kveita. Utstillingen forteller også historien om Skrolsvik som et nordnorsk handelssted og fiskebruk. Skrolsvik har også de hittil eldste kjente spor etter mennesker på Senja. Det er gjort funn på Finjord utenfor Skrolsvik. Her er også tufter fra yngre steinalder. Flere steder i og omkring Skrolsvik er det større antall gravhauger fra jernalder og vikingtid.

 

Kveitmuseet holder åpent i sommersesongen. Utenom sesong kan en besøke Kveitmuseet ved å kontakte Midt-Troms Museum på telefon 478 34 500 eller via e-post; post@mtmu.no

Klikk her for å lese mer om Kveitmuseet og Midt-Troms Museum på museets egen hjemmeside

 

ÅPNINGSTIDER SOMMERSESONGEN 2016: 
23. juni – 7. august: Torsdag – Søndag, kl. 12:00 – 17:00